Närmaste evenemang

VÅREN 2019


Ladda ner, Vårprogram 2019


Tisdag 29 januari kl 19.00
Daniel Svensson Trio featuring Klas Toresson & Lena Jansson
Gourmet Blå

Daniel Svensson trio med Klas Toresson är en ny svensk jazzgrupp bestående av fyra framstående musiker från Stockholm. Med den numera ovanliga sättningen tenorsax, gitarr, piano och kontrabas infinner sig ett särskilt varmt och energiskt sväng när dessa musiker möts. Tillsammans tolkar de låtar från swing- och bebop-repertoaren.

I kväll gästas de av Lena Jansson från Sandviken. Lena är en fantastisk sångerska och är väl känd bland Gävles publik. Vi skall inte bli förvånade om vi även får höra henne vissla.

Daniel Svensson har ett sound med rötter i swing, bebop och cooljazz. Han är idag verksam både med sin egen grupp och med musiker som Jan Allan, Georg Riedel, Gunnel Mauritzson, Sofie Norling och Per Thornberg.

Klas Toresson, saxofon, är verksam med sin egen kvartett och trio. Klas har en varm ton med fantastiskt sväng. Klas spelar förutom med sin egen grupp i flera större band, exempelvis Blue House Jazz Orchestra, Kustbandet och Peter Asplund Big Band.

Pianisten och organisten Leo Lindberg har trots sina unga år spelat med de flesta svenska framstående jazzmusiker och gjort uppskattade turnéer både i Sverige och i utlandet. Leo har spelat med bl.a. saxofonisterna Bernt Rosengren, Nisse Sandström och Amanda Sedgwick. 2015 fick Leo Lindberg Fasching Vänners stipendium som delas ut varje år till en ung, lovande jazzmusiker.

Niklas Fernqvist, kontrabas, turnerar flitigt både i Sverige och runt om i världen. Niklas har spelat med de flesta av landets jazzmusiker, däribland Isabella Lundgren, Karin Hammar, Vivian Buczek, Klas Lindqvist och Lina Nyberg.


Lena Jansson, vo
Klas Toresson, ts
Daniel Svensson, g
Leo Lindberg, p
Niklas Fernqvist, b

Entré 240 kr, medlemmar 190 kr
Boka biljett

 

 


Onsdag 6 februari kl 19.00
Johan Lindström Septett
Gourmet Blå : Arrangör: Gävle Konserthus
OBS! Fri entré för ungdom gäller inte för detta evenemang.

I april 2018 släpptes Johan Lindström Septett sitt debutalbum, ”Music For Empty Halls”. Plattan har beskrivits som en suggestiv och sömlös blandning av jazz, blues och artrock som liknar allt och inget du tidigare har hört. Skivan gick direkt in på iTunes topplista som mest populära album alla kategorier, och hyllningarna strömmade in! Septetten består av några av landets främsta musiker, så låt bandet förtrolla dig med sina förledande enkla, men mycket suggestiva melodibyggen och njut av stunden.

Det känns svårt att sammanfatta Johan Lindströms betydelse för svenskt musikliv. Han är en otroligt personlig musiker, kompositör och producent som starkt satt sin prägel i alla sammanhang han medverkat i. Som producent har han jobbat med Rebecka Törnkvist, Pugh, Ane Brun, Graveyard, Anna Ternheim, Freddie Wadling och många fler. I jazzvärlden är han väl mest känd som en av medlemmarna i flerfaldigt grammisbelönade och tokhyllade Tonbruket.


Johan Lindström, gitarr, pedalsteel
Jonas Kullhammar, sax
Jesper Nordenström, keyboards
Per ”Texas” Johansson, sax, klarinett
Mats Äleklint, trombon
Torbjörn Zetterberg, kontrabas
Konrad Agnas, trummor

Entré 180 kr, medlemmar 130 kr
OBS! Fri entré för ungdom gäller inte för detta evenemang.

Boka biljett

 

 


Tisdag 19 februari kl 19.00
Karin Hammar featuring Raphael Jost w Sjöstedt/Ousbäck
Gourmet Blå

Karin Hammar kommer här med en ny grupp. För att sammanfatta vem Karin Hammar är väljer vi att citera motiveringen då hon fick utmärkelsen Årets Jazzkanna i Sundsvall 2017:

”Karin Hammar är en fantastisk ambassadör för trombonen och jazzen i Sverige genom sin orädda hållning till nya projekt, som bandledare, kompositör och solist i olika sammanhang. Hon är en internationellt firad jazzsolist, vars spelstil vilar tryggt på en lång tradition av både svenska och amerikanska föregångare, som hon tar vidare och utvecklar in i vår tid. Med rötterna i den melodiösa jazzen, och nära till både blues och bossa får hennes varma ton spelrum i det lågmälda, men intensiva universum som är hennes.”

Karin bjuder här in den schweiziske sångaren och pianisten Raphael Jost. Den 30-årige Raphael Jost, hemmavarande i Zürich, har redan rönt stora framgångar i hemlandet Schweiz tack vare sin enorma musikalitet i alla sina discipliner. Endast 23 år gammal blev han inbjuden att spela med sitt egna, prisbelönta band på den anrika jazzfestivalen Montreux Jazz Festival. Han vann Swiss Jazz Award 3 år senare. Med en färsk CD i bagaget, kommer kvällen bjuda på både originalmusik från Jost och Hammar och även musik från The American Songbook.
Hammar och Jost träffades på en jazzfestival i Tel Aviv 2018 och inledde där ett samarbete.

Hemma i Schweiz har han en trio och en större grupp med 5 blåsare. Han förekommer också som sångare i Frank Sinatras anda. Vi kan lova att det blir en spännande bekantskap.

Martin Sjöstedt på bas är ett känt namn bland alla som lyssnar på jazz. Han kommer från Uppsala och växte upp med föräldrar som lyssnade mycket på Ellington, Basie och Miles Davis.

Karl-Henrik Ousbäck på trummor är ett nytt stjärnskott. Han föddes 1993 redan vid 3 års ålder började han sin musikaliska resa. Vid 11 års ålder började han ta privatlektioner av Petur ”Island” Östlund. 2016 fick han Fasching Vänners årliga stipendium till en ung lovande jazzmusiker.


Karin Hammar, tbn
Raphael Jost, p/vo
Martin Sjöstedt, b
Karl-Henrik Ousbäck, tr

Entré 260 kr, medlemmar 200 kr
Boka biljett

 

 


Söndag 3 mars kl 14.00
Gösta Linderholm & Trad Brothers från Visa till Jazz
Gevaliasalen

Rulla in en boll och låt samtidigt trosorna hänga kvar på linan. Sedan är det bara att släppa loss den härlige Gösta Linderholm och hans Trad Brothers i Gevaliasalen.

Vi kommer att få höra en repertoar från New Orleans till Provence. Gösta började spela klarinett i Jazz Doctors och hamnade sedan i Sveriges Jazzband, där han 1970 fick en hit med Brittas Restaurang. 1973 inledde Gösta sin solokarriär och har sedan dess framträtt i många olika sammanhang – med sina visklassiker, med kvällens band och med sin fru Lena.

Vi kommer att få höra Gösta och bandet sjunga och spela många kända låtar. Vem minns inte Rulla in en boll, Vaxholms vita måsar och Så kom jag till Provence etc.

Förutom att vara sångare och en härlig instrumentalist är Gösta en riktig entertainer som dessutom värdesätter en tvåvägs kommunikation med publiken. Han gillar när publiken är med på noterna och föreslår vilka låtar som skall spelas.

Just nu har Gösta dessutom färdigställt sina memoarer som kommer att var en mycket fängslande läsning om vad som hänt i Sveriges musikliv. Den kommer givetvis att kunna köpas till specialpris.


Gösta Linderholm, vo/cl
Erling Ribbing, ts/cl
Lasse Höbinger, tbn/vo
Joakim Falk, tp/vo
Stickan Granberg, g
Jan Bergner, b
Pelle Höbinger, tr

Entré 300 kr, medlemmar i GJC/PRO/SPF och pensionärer 215 kr
Boka biljett

 

 


Onsdag 20 mars kl 19.00
Gunnar Aldén Band med Sani Gamedze
Gourmet Blå

Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska med rötter i Sydafrika. Hon kom till Sverige 2003. Hon har en internationell karriär bakom sig. Hon har jobbat med legender som Bob James, Hugh Masakela och Stevie Wonder.

Efter att ha gjort ett antal projekt inom soul och jazz, inklusive jazztappningar av James Bond-musik, gav Sani 2014 ut albumet ”Colourmeover” som berättar en musikalisk historia om hennes liv i Sydafrika.

På tenorsax hör vi Krister Andersson som vi oftast hör med Sandviken Big Band. Men Krister är från början utbildad till klarinettist vid Musikhögskolan i Stockholm. I början på 70-talet medverkade Krister i ”Världsorkestern” som soloklarinettist under ledning av Leonard Bernstein.

Krister har två gånger tilldelats Orkesterjournalen Gyllene Skiva för bästa jazzinspelning.
På piano hör vi Gunnar Aldén som är välkänd här i Gästrikland. Gunnar rör sig världsvant mellan både Bach och Ellington.
Åke Gullberg spelar bas och vid trummorna sitter Mathias Dahl.


Sani Gamedze, sång
Gunnar Aldén, piano
Krister Andersson, tenorsax
Åke Gullberg, bas
Mathias Dahl, trummor

Entré 250 kr, medlemmar 200 kr
Boka biljett

 

 


Onsdag 10 april kl 19.00
Lisa Lystam Family Band
Gourmet Blå

Lisa Lystam Family Band – Hemsida

I kväll är det dags för Lisa Lystam Family Band, de som brukade gå på CC Puben känner henne och hennes band väl.
Men övriga skall inte tro det blir snäll familjemusik. Nej det blir mustig blues som får en att tänka på den amerikanska södern.

Repertoaren består av egenskrivna låtar blandade med örhängen från 30-talet och framåt.

Lisa som kommer från Mjölby har en varm, självsäker röst som är kryddad med ett uns av heshet.
Hon tilldelades 2014 Janne Rosenkvists minnesstipendium vilket gjorde att hon fick representera Sverige i European Blues Challenge året därpå.

Men Lisa i all ära, det är den kollektiva kraften i bandet som främst skall framhävas. Deras flitiga turnerande i Sverige och utomlands har gjort att man har blivit en riktigt tajt och hårdsvängande konstellation.


Lisa Lystam, sång
Fredrik Karlsson, gitarr
Matte Gustafsson, gitarr
Morgan Korsmoe, bas
Patrik Thelin, trummor

Entré 275 kr, medlemmar 225 kr
Boka biljett

 

 


Söndag 5 maj kl 19.00
Gävleborgs Ungdoms Big Band – GUBB
Gevaliasalen


Gävleborgs Ungdoms Big Band (GUBB) är ett storband och en av Region Gävleborgs ungdomsorkestrar. Bertil Fält, musiklärare, jazzmusiker (i huvudsak saxofonist), arrangör och kompositör boende i Sandviken, var ledare för bandet fram till 2018.
Bandet startade 1993 och har medverkat vid musikfestivaler som Bangen Jazz och Blues i Sandviken, Jazz i Svaben och Västerås Jazzfestival.

GUBB blev 2014 svenska mästare i storband på Youth Jazz Festival i Stockholm som anordnas av Svensk Jazz och Limelight.
Från och med i år leds bandet av Göran Berencreutz, som vi alla känner igen från Sandviken Big Band. Göran är, med sitt stora kunnande och bredd, en värdig efterföljare till Bertil Fält.

I GUBB utbildas eleverna i 3 års cykler. Det vill säga var tredje år tar man in nya elever. Den här upplagan är inne på sitt andra år men de har också några musikanter från förra upplagan med sig.

De kommer under våren att jobba mycket med repertoaren inför Bangen. Så några smakprov därifrån kommer de att bjuda oss på.
Det som är unikt för GUBB är att all repertoar är specialskriven för bandet, dels av Bertil Fält och även Göran Berencreutz. Det kommer även att bli en del standardlåtar samt musik från svenska artister som GUBB jobbat och jobbar med.

Vi kommer alltså att få uppleva vilken fantastisk plantskola Gävleborg är, framför allt för jazzmusiker. Några av dagens välkända jazzmusiker som Joel Svensson, Klas Toresson och Nils Jansson har börjat sin bana i GUBB.

Så välkomna att lyssna på morgondagens stjärnor!


Sättning

Entré 250 kr, medlemmar i GJC/PRO/SPF och pensionärer 200 kr
Boka biljett

 

 Vi stödjer
Gävle JazzClub