Årets konserter

Konserter som varit år 2019-2020
skuggor2-dsc_0045-380x139


Onsdagen den 25 november
Vi följer myndigheter och regionens råd om att minimera risker för smittspridning
Därmed är konserten INSTÄLLD!

Gävle Konserthus, Gevaliasalen

David Henriksson & Daze Delight

Gitarristen David Henriksson är nyligen hemkommen efter att i 2,5 år ha varit bosatt i Nashville, som också kallas ”Music City”. Under de åren turnerade han runtom i 35 av USA’s delstater, spelade med 12 artister som toppat Billboards-countrysingellista och gjorde många framträdande på de ikoniska konserthusen Grand Ole Opry House och Ryman Auditorium.


Foto: © DavidHenrikssonMusik, facebook


David Henriksson, sång, elgitarr
Daniel Karlsson, keyboard
Patrik Engström, bas
Andreas Hammarqvist, trummor

Hålltider:

 Onsdagen den 28 oktober
Gävle Konserthus, Gevaliasalen

Isabella Lundgren sjunger Bob Dylan

https://youtu.be/HW1SJonWmmk

Isabella Lundgren hörde vi första gången 2013 och som vi föll pladask! Till dags dato har hon släppt en handfull skivor varav den senaste är ”Out of the Bell Jar” där hon tolkar Bob Dylan. Vidare har hon fått flera utmärkelser och stipendier.


Foto: © okänd


Isabella Lundgren, vokal
Daniel Migdal, fiol
Carl Bagge, piano
Niklas Fernqvist, bas
Daniel Fredriksson, trummor

För att citera Isabella själv så säger hon om Bob Dylan eller Robert Zimmerman som han föddes som:
– Den första av hans skivor jag köpte var ”The times they are a changing”, och jag köpte den av den enkla anledningen att den första mannen jag älskade, älskade Dylan. Min plan var att lära mig alla långa låttexter utantill och sedan lite nonchalant, droppa ett citat här och där när vi passerade varandra i skolkorridorerna, berättar Isabella.
Till min stora förvåning, när jag satte mig framför skivspelaren och tryckte på play den där första gången, var mannen jag älskade den sista jag tänkte på. Jag blev förtrollad, överväldigad och uppslukad av musiken jag hörde. Stora ord jag inte förstod, namn jag aldrig hört, toner som resonerade så klart med min själ att jag för en stund upplevde att jag lämnade jordens yta.
– Det Robert Zimmerman gett mig och som jag nu vill ge dig, är nyfikenheten. Att möta livet med öppna ögon, öppna öron och en helig vilja att upptäcka och söka, i stjärnorna, i böckerna, i skivorna, i andras ögon, men framförallt, i din egen förtappade själ.
Isabella är inte bara en fantastisk sångerska utan även en fängslande berättare som framgår av hennes sommarprat.

 


Onsdagen den 14 oktober

Gävle Konserthus, Gevaliasalen

Stockholm Voices

Med välgjorda arrangemang och smakfullt sammanflätade röster formar vokaljazzkvartetten Stockholm Voices ett unikt sound.


Foto: © okänd


Gunilla Törnfeldt sopran, arr o konstnärlig ledare
Maria Winther, alt
Alexander Lövmark, tenor
Jakob Sollevi, baryton
Klas Lindquist, altsax
Calle Bagge piano, arrangör
Robert Erlandsson, kontrabas
Calle Rasmusson, trummor

Gruppen bildades 2012 och består av Gunilla Törnfeldt, Maria Winther, Alexander Lövmark och Jakob Sollevi. Debutskivan ”Come rain or Come Shine” släpptes 2015 där låtar ur den amerikanska sångboken blandas med svenska visor. Det är med efterlängtad glädje vi får ta del av ny musik i form av två singlar som släpptes våren 2020. Nästkommande album är under produktion och planeras att släppas 2021.
Stockholm Voices har turnerat runt om i landet och uppträtt på scener som Fasching och Berwaldhallen. Tillsammans med sitt gedigna husband kommer de förgylla denna oktoberkväll med svängig jazz och röster i världsklass!
”Svängigt, finstämt och känsligt. Kvartetten har inga som helst problem med den delikata balansen mellan spontanitet och överarbetning – genrens vanligaste fallgrop. Det mesta blir därmed finstämt och känsligt, utan att alls förlora i sväng. Suveränt artisteri, formidabel kvalitetsunderhållning.” – Bo K. Pettersson, Hudiksvall tidning.


Söndagen den 20 september; Kl: 14.00

Gävle Konserthus, Gevaliasalen

Georg Riedel Secret Song

Se konserten på Youtube:
Den som vill får bidra med 100 kr eller mer genom att betala in Swish 123 258 0041.

Georg Riedel har varit en del av det svenska musiklivet i 6 decennier och har satt outplånliga spår i den svenska kulturen och har påverkat oss alla.


Foto: © okänd


Fredrik Ljungkvist – klarinett; sopran- och tenorsax
Adam Forkelid – piano
Mattias Ståhl – vibrafon
Pär-Ola Landin – bas
Jon Fält – trummor
Georg Riedel – kompositör och presentatör (medverkar via film p g a coronaläget).

Med denna grupp har han valt att samarbeta med några av de främsta jazzmusikerna i landet. Basen har han den här gången ställt åt sidan för att istället leda gruppen. Musiken ger en varierad bild och upplevelse av hans bredd som musiker, men också ingångar till hans personliga bakgrund
Han debuterade med Lars Gullin i 50-talets början och har spelat bas med
Jan Johansson; Bengt Hallberg; Arne Domnérus; Radiojazzgruppen, med flera.

De flesta känner kanske Georg genom hans odödliga visor som under flera decennier sjungits av flera generationer barn och vuxna, som arrangör av klassiker som Sakta vi går genom stan eller som basist på Jan Johanssons Jazz på svenska.

En annan av hans bedrifter är att han med över 1800 verk registrerade hos STIM – i omfattning från enkla visor till en hel opera (!) – har slagit rekordet som den mest produktive svenska kompositören genom tiderna.
Fyllda 85 år skriver han bättre än någonsin, och har valt att skriva ett antal helt nya kompositioner för en speciellt sammansatt grupp bestående av några av landets främsta musiker. Trots att Georg inte är med och spelar själv sätter han sin helt omisskännliga prägel på musiken.

Georg Riedel spelar för en gångs skull inte själv i den här konserten, han agerar istället presentatör. P g a coronaläget medverkar Georg på en film han spelat in åt oss för detta tillfälle.
Ur LIRAS recension: ”Jag är väldigt förtjust i klangen hos det här bandet,
den solistiska höjden, och rikedomen i Riedels kompositioner.
Det är ny svensk musik när den är som allra bäst.”

275 kr / Medlemmar: 180 kr

 


Söndagen den 26 april

Champian Fulton Trio


Foto: © Søren Smidt


Champian Fulton: sång, piano
Hans Backenroth: bas
Kristian Leth: trummor

Champian Fulton föddes i Oklahoma, men känns som en självklar del av New York. Hon är pianisten och vokalisten som inte ryggar för att sväva ut i jazzig nostalgi. När hon och hennes trio tolkar the Great American Songbook är det bara att blunda och föreställa sig New Yorks skyskrapor i sepiatoner. Hon står för en jazz som är traditionell och djupt förankrad i historien. Det handlar om standardlåtar som Tea for Two, September in the Rain och Sometimes I’m Happy, framförda med djup och stark känsla.
Champian Fulton har utsetts till Rising Jazz Star av DownBeat Magazines kritiker och Jazz Magazine korade henne till 2017 års Female Jazz Vocalist of the Year. Inte så konstigt, Fulton har en stark och känslig röst som får ut det mesta av de gamla textraderna. Dessutom spelar hon piano lekfullt, lätt och med stor känsla. Sitt första framträdande inför publik gjorde hon som tioåring – så rutin saknas inte heller. Nu kommer hon till Gävle Jazzklubb för en ”Trip down memory lane”.
Så här tycker Champian om att komma till Gävle JazzClub:
I am VERY excited to come and play in Gävle JazzClub. I am having a great time with new Scandinavian Trio, Hans Backenroth and Kristian Leth. We have been touring around Sweden and Denmark and I am thrilled to meet my Scandinavian fans. See you April 26th in Gävle.

http://www.champian.net/

 Onsdagen den 15 april

Konserten kommer att sändas som livestream via Gävle JazzClub’s facebook-sida.
Länk till sändningen publiceras här och skickas ut till medlemmar innan konsertens start.

 

Birds Nest med Amanda Sedgwick

Ikväll blir det hederlig swing och bebop. Som namnet antyder så finns det en koppling till Charlie ”Bird” Parkers musik.


Foto: © James Djordjevic


Amanda Sedgwick, altsax
Dwyne Clemons, trumpet
Alexander Brott, gitarr
Carl Orrje, piano
Björn Lundén, bas
Mattias Puttonen, trummor

 

Vi kommer att få höra ett varierat program med kompositioner från giganter som Dizzy Gillespie, Bud Powell, Coleman Hawkins och Max Roach med flera. Eller som Amanda säger själv:
Hej kära jazzälskare i Gävle!
Vi i Birds’ Nest förbereder oss just nu för en liten turné och skivinspelning, kanske blir skivan till och med klar tills vi ska spela hos er i vår…
Vi ser verkligen fram emot att komma, Carl, Dwayne, Björn, Alexander, Mattias och jag, och hoppas få se er alla den 15 april. Då kommer ni att få höra vad man numera kan kalla klassisk jazz, dvs bebop, dvs jättegammeldags… ha ha! Numera har säkert bebop hamnat i fållan att den får representera någon slags kulturkonservatism, men vi vill gärna också slå ett slag för att den började som gatans musik. Vi brukar faktiskt spela till dans också och lindyhopparna verkar gilla att slänga runt varandra ackompanjerade av oss.

https://www.amandasedgwick.com/

 


Onsdagen den 18 mars

Terese Lien Evenstad Quartet

Musikhuset (Sjömanskyrkan)
Vi har flyttat konserten till Musikhuset (Sjömanskyrkan).
Caféet är öppet.
Förköp är inte möjligt, betalning sker på plats genom Swish, och du väljer hur mycket du betalar!

Terese Lien Evenstad Quartet tar med dig på en vandring genom olika ljudlandskap inspirerade av nordens höga fjäll och djupa dalar. Med den ena foten i den traditionella jazzen utforskar Terese det nutida nordiska uttrycket och har tagit fram en spännande repertoar med egna låtar. Kvartetten består av prisbelönta jazzmusiker och tillsammans skapar de en unik konsertupplevelse.


Foto: © Fotograf


Terese Lien Evenstad, violin
Anna Greta Sigurdadottir, piano
Arvid Jullander, bas
Peter Danemo, trummor

Kom till Gävle jazzklubb och upplev jazz som du aldrig har upplevt den förut! Fyra skickliga hantverkare framför nordisk jazz som berör och väcker till eftertanke.
År 2018 nominerades Terese till P2 Jazzkatten som ”Årets Nykomling” och blev även utnämnd till förste stipendiat bland Föreningen Klassisk Jazz’ Armstrong-stipendiater. År 2019 år blev hon utsedd till ”Ung Svensk Solist” av Scenkonst Sörmland och uttagen till succékonsertserien ”Up and coming” där unga jazztalanger möter Bohuslän Big Band.
2017 släpptes det kritikerrosade debutalbumet Woodland och sedan dess har Terese skrivit musik inför bandets andra album som kommer släppas 2020.
Några pressröster:
”Hon har gett violinen ett nytt ansikte inom jazzen”
Louis Armstrong stipendiet
”Woodland är fyllt av hennes egna låtar; atmosfärrik modern jazz, omväxlande lyrisk och tryckpulserande, med melodier som har kapacitet att måla upp bilder i huvudet på lyssnaren.”
Alexander Agrell, Sydsvenskan
7
”Hon har ett helt eget tonspråk och hennes sinne för suggestiva melodier står i klass för sig. Influenser från Miles Davis modala jazz, Hans Zimmers filmmusik och den nordiska naturen kan höras i Woodland, men till syvende och sista låter Woodland bara som Terese Lien Evenstad Quartet och inget annat”.
Johan Jakobsson, Orkesterjournalen

http://tereselienevenstad.com/


Onsdagen den 19 februari
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Erika Baier & The Business

Erika Baier & The Business är landets kanske hårdast arbetande bluesband och numera även ett av de bästa. Under hundratals spelningar sedan debuten 2016 har bandet vässat sin liveshow till ett glödande spjut rakt in i publikens hjärta.


Foto: © Per Blomstedt


Erika Baier, sång
Ola Insulander, gitarr
Arman Sikiric, munspel
Patrik, Norrman bas
Michael, Johansson trummor

För Erika Baier och bandet är ett ”livegig” en gemensam angelägenhet för bandet och publiken. De vill ge från scenen och få tillbaka från golvet!
Erika är en fantastisk frontkvinna med en rå, bluesig röst och med en unik förmåga att knyta an till människor.
Bandet är ett tätt och svängigt band som med ett fett chicagomunspel, taggtrådsgitarr och tunga grooves. De levererar tillsammans en spännande repertoar av handplockade låtar du antagligen aldrig hört förut.
Detta gör Erika Baier & The Business till en av landets bästa bluesrelaterade ”liveakter”. Här är Erikas personliga hälsning till vår publik:
”Erika Baier & The Business ser fram att komma till Gävle den 19/2, och att göra en fin kväll tillsammans med er fina publik. Mötet med människor är den stora glädjen med att spela live för Erika och bandet, och det finns väl inget bättre sätt att nå varandra än genom musik?”

http://ebtb.se/

 


Söndagen den 16 februari
Gävle Konserthus, Gevaliasalen

Sandviken Big Band med Sharon Dyall

Som alltid med storband som inte har heltidsanställda musiker så kan vissa ändringar ske i ”laguppställningen”.


Foto: © Mats Blomberg


Musikalisk ledare: Åke Björänge
Sång: Sharon Dyall
Trumpeter: Joachim Tromark, Mats Siggstedt, Anders Selgeryd, Leif Fernqvist, Anders Wimark
Tromboner: Leif Wennberg, Kurt Carlberg, Krister Pettersson
Saxofoner: Patrik Engelbert altsax, Patric Lundstedt altsax, Adam Dahlberg tenorsax, Krister Andersson tenorsax/klarinett, Tommie Floreus barytonsax.
Komp: Fredrik Andersson gitarr, Thomas Jutterström piano, Rasmus Diamant bas och Christian Nilsson trummor.

Sandviken Big Band under ledning av Åke Björänge firade 50 års jubileum förra året. Man är alltså på väg mot 100 år! Bandet behöver egentligen ingen närmare presentation då bandet är välkända för vår publik.
Sharon Dyall är inte bara en fantastisk jazz- och soulsångerska. Hon har förekommit i TV- serier och många musikaler.
Vi vill också framföra en personlig hälsning till vår publik från Åke Björänge:
Vi i Sandviken Big Band ser verkligen fram emot den 16:e februari och vårt framträdande på Konserthuset i Gävle i Gävle JazzClubs regi. Det känns också bra att ha artisten och sångerskan Sharon Dyall med i bagaget.
De senaste åren har vi haft förmånen att spela på några konserter som Jazzklubben har arrangerat på söndagar under eftermiddagstid och det har varit härlig och fulltalig publik och ett varmt mottagande från både publiken och jazzklubbens folk.

 

https://www.facebook.com/SandvikenBB

 


Onsdagen den 29 januari – Kl: 19.00

Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Kristin Amparo och Lilla Trion

Vi inleder våren med en konsert med Kristin Amparo som har kallats den nya souldrottningen. Kristin har beskrivits som en Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person.


Foto: © Kristin Amparo


Kristin Amparo, sång, gitarr
Nils Kakoseos gitarrer
Love Örsan bas, elbas
Christopher Chantillo trummor

Kristin är i grunden jazzsångerska. Vi hörde henne första gången runt 2006 på Restaurang Rabarber i Stockholm och sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. Idag är hon en fullfjädrad musiker och kompositör som rör sig mellan många genres, som jazz, pop, R&B och hiphop.
Vi bifogar Kristins egen hälsning till vår publik:
Jag ser verkligen fram emot att möta er som kommer att närvara när jag, Kristin Amparo spelar med min Lilla Trio på Gävle Konserthus i början av nästa år!
Mitt kära band består av mina nära vänner Love Örsan på bas, Nils Kakoseos på akustisk gitarr och Christopher Cantillo på trummor.
De spelar med värme och är så lyhörda och jag älskar varje sekund som vi musicerar med varandra.
Tillsammans med dem kommer jag ta med er på en resa runtom i världen. Från Sveriges djupa skogar till Colombias högresta berg, från mina mörkaste erfarenheter i Sydafrika till mina minnen om romantiska nätter i Cubas Havanna!
Kom och låt dig bli berörd och upplyft. Vi ser så mycket fram emot att möta er!
Med värme, Kristin Amparo och Lilla Trion

 

 


Onsdag 27:e november
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Stockholm Swing All Stars

Äntligen kommer Stockholm Swing All Stars till oss i Gävle. Stockholm Swing All Stars består av gräddan av Sveriges jazzmusiker. Det alltid lika välklädda bandet startades 2002

Bandet är mycket sammansvetsat och består av kompetenta musiker som drar åt samma håll. En recensent har beskrivit att ”med sväng och energi kastar sig musiken ut över scenkanten och träffar åhöraren direkt. Den är ofta ekvilibristisk med fullt ös, ibland stillsam och vacker, alltid inbjudande men samtidigt utmanade”.


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019


Karl Olandersson – tp, vo.
Fredrik Lindborg – ts/cl/brs
Klas Lindquist – as/cl.
Dicken Hedrenius – tbn.
Daniel Tilling – p.
Göran Lind – b.
Mattias Puttonen – tr.

Karl Olandersson har jobbat som frilanstrumpetare sedan han tog examen vid Kungliga Musikhögskolan 2001. Utöver sin egen kvartett medverkar han många olika band som exempelvis Ekdahl/Bagge Big Band, Hacke Björksten Three Generations, Stockholm Jazz Orchestra med flera. Han förekommer även i kommersiella sammanhang som Let´s Dance, Idrottsgalan, Idol och Allsång på Skansen.

Klas Lindquist har också studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och även vid Mannes College of Music i New York. Han har även sitt eget band Klas Lindquist Nonett. Men spelar även i andra band som Glenn Miller Orchestra Scandinavia.

Fredrik Lindborg har inte gått på Musikhögskolan i Stockholm men väl vid Göteborgs Musikhögskola. I Göteborg bildade han bandet Marmaduke som var en hyllning till Charlie Parker. Han har spelat med bland annat Bohusläns Big Band, Viktoria Tolstoy. Han spelar rollen som Arne Domnérus i filmen om Monika Zetterlund.

Dicken Hedrenius medverkade från 17 års ålder i sin fars, Gugge Hedrenius Big Blues Band. Där kom han att stanna till faderns bortgång 2009.

2012 tilldelades trombonisten, musikanten och arrangören Dicken Hedrenius ett stipendium från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik ”för hans solistiska stil, spelad med stor virtuositet och med djup förankring i den rika jazzkällan; samt för sin musikaliska gärning till bredden fylld av liv och humor, och alltid med en grundton av blues.”

Daniel Tilling tog examen vid Malmö Musikhögskola 2001. Han spelar regelbundet med bland andra Stockholm Jazz Trio, Stockholm Jazz Orchestra med flera. Han fick 2008 års stipendium ur Bert Levins stiftelse för jazzmusik.

Göran Lind och Mattias Puttonen ser båda till att ge ett gnistrande komp till denna anrättning och en fin avslutning på höstsäsongen 2019.

 


Söndag 10 november kl. 14.00
Gävle Konserthus, Gevaliasalen
Kassan öppnar: Kl. 12.00 || Restaurangen öppnar: Kl. 12.00

Johan Stengård Big Band
– Sinatra, Basie, Ella, Sammy…etc.

Denna eftermiddag blir högtidsstund för alla storbandsälskare som gillar Basie och Frank Sinatra bland andra. Vi kan lova att vi inte kommer att få höra några spännande kluriga arrangemang och udda taktarter. Nej allt kommer att vara välbekant och spelas enligt originalarrangemangen. Och alla kommer att ha ett igenkännande leende på läpparna.


Pressbild


Saxar: Johan Stengård, Mats Wallin, Manne Norrhäll, Thomas Johansson och Björn Bäckström.
Tromboner: Andreas Stengård, Tomas Hillebrandt, Lars Ullberg, Kristoffer Siggstedt.
Trumpeter: Jakob Gudmundsson, Isak Åberg, Mikael Renliden, M-O Svantesson.
Piano: Manne Skavfenstedt.
Bas: Lars Risberg.
Trummor: Daniel Kåse.
Sång: Patrik Lindström.

Johan Stengård brinner för att storbandstraditionen skall leva vidare. Så det är kanske inte så förvånande att han har samlat ihop ett gäng likasinnade musiker som vill spela originalarrangemang från USA. Man spelar mest arrangemang från stjärnarrangörer som Nelson Riddle, Billy May, Neal Hefti och Quincy Jones.

Johan Stengård är ju inte i första hand känd som jazzmusiker utan mera förknippad med ABBA bland annat. Men sedan några år repeterar han ett storband på måndagar, då de flesta professionella musiker är lediga.

Bandet består av en blandning av etablerade musiker i andra genrer. Flera spelar i Sveriges Radio Symfoniorkester och Kungliga Symfonikerna. Eller också är de studiomusiker. Ett annat sympatiskt drag är att Johan också ger utrymme för unga jazzmusiker att få speltillfällen.

Utan att förringa någon vill vi ändå nämna några i sin genre välkända musiker. Mats Wallin och Mats Olov Svantesson spelar till vardags i Sveriges Radios Symfoniorkester. Daniel Kåse är förste slagverkare i Kungliga Filharmonikerna till vardags. Han har dessutom gått på Musikhögskolan i Malmö och har haft den legendariske Lennart Gruvstedt, som var trummis i Danska Radions Big Band, som lärare.

Lars Risberg var ju nyligen här tillsammans med Robert Wells. Isak Åberg, Manne Skafvenstedt, Lars Ullberg och Kristoffer Siggstedt är exempel på unga jazzmusiker som går eller just har gått på Kungliga Musikhögskolan. Lars Ullberg var en av fyra som fick Faschings Vänners årliga stipendium till en ung jazzmusiker 2019. Kristoffer Siggstedt har också anknytning till regionen då han är son till Mats Siggstedt i Sandviken Big Band.

Bandet har mest spelat i Stockholmstrakten men har nu börjat ge sig ut i landet. Man har redan varit i Jönköping.

 


Onsdag 6:e november
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Pierre Swärd organ Jazz’n soul Group med Sharon Dyall

Hammondorgelkungen Pierre Swärd fyller 50 år som organist och firar det med jubileumsskiva och konserter – och med Sharon Dyall som special guest.
Karaktären är blandad – från hårdsvängande, ruffiga låtar till stillsamma, känsliga ballader.
Det är jazz, soul, blues och funk som blandas friskt, dynamiskt och härligt spontant!


Foto: © Pelle Piano


Foto: © https://www.artistocheventbolaget.com


Sharon Dyall – sång
Pierre Swärd – orgel
Janne Ottesen – gitarr
Jocke Ekberg -trummor

Gruppens sound har sitt ursprung i orgeljazzen som bl. a Jimmy Smith, Jimmy McGriff och Jack McDuff införde under femtio- och sextiotalet. Låtmaterialet är en blandning av egna och andras kompositioner och man kan få höra låtar signerade Swärd, Ottesen, Wes Montgomery, Jaco Pastorius, Roland Kirk, Hoagy Carmichael, John Coltrane, Kool and The Gang med flera.

Pierre har spelat och turnerat med sitt Hammond B3-sound i över 50 år. Ett spelande och turnerande som har resulterat i både TV-, radioframträdanden och skivinspelningar. Hösten 2015 sändes ett entimmes hyllningsprogram i SVT 2 med namn ”Orgelkungen Pierre Swärd”.
I samband med jubiléet släpps också en jubileums-LP, ”Organ Jazz´n Soul”, som innehåller 7 låtar, speciellt utvalda av Pierre plus en exploderande avslutning från Jazzfestivalen på Skeppsholmen 1992. Här finns också bilder och texter som speglar Pierres femtioåriga karriär.

Pierre Swärd Organ Jazz’n Soul Group har tidigare släppt 3 CD-skivor: ”Organ Jazz’n Soul” (1996), ”Up and at it” (2001) och ”Slow but Fast” (2013).
Mångsidiga och prisade Sharon Dyall är verksam inom olika genrer, däribland soul, blues, jazz och musikal. Hon blev känd hos den breda TV-publiken i TV-serien “Varuhuset”. I början av sin karriär körade Sharon bakom Sveriges pop och jazzelit och har gett ut skivor och turnerat med artister som Totta Näslund, Svante Thuresson och Nils Landgren. Sedan dess har hon vuxit till att bli en mångsidig artist som även turnerar i eget namn. Bland annat öppnade Sharon den stora internationella Jazzfestivalen JazzBaltica i Tyskland 2017.
Nyligen kunde vi höra Sharon i Berwaldhallens Ella Fitzgeraldhyllning tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Anders Berglund.

Sharon har även varit flitig inom musikalvärlden i musikaler såsom “Nine” (Malmö Opera), “Chorus Line” (Riksteatern), “Chicago” och är nu aktuell i kriminalkomedin “Åtta Kvinnor” på Kulturhuset Stadsteatern. bland annat tilldelades hon en Guldmask för sin roll som Anita i ”West Side Story” på Chinateatern.

 


Onsdag 23:e oktober
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Ida Bang and The Blue Tears

Ida Bang & The Blue Tears från Stockholm hittar inspiration i genrekorsande artister som Bonnie Raitt, Hozier och Alabama Shakes och spelar en modern blandning av soul, rock och rhythm&blues. Det nya albumet Good To Me (som kom ut 1 februari 2019) spelades in under fyra dagar i legendariska Bagpipe Studios i Stockholm, under överinseende av producent Andreas Roos.


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019


Ida Bang – sång
John Bernström – gitarr
Leo Henriksson – gitarr
Patrik Engström – bas
Leo Sund – trummor

Bandet bildades 2013, och efter att ha representerat Sverige i den prestigefyllda European Blues Challenge i Italien öppnades dörren för en solid rundtur på bluesscener i Frankrike, Portugal, Italien, Estland, Lettland, Tyskland, Danmark, Finland och Norge, där de delade scener med storheter som Buddy Guy, Joss Stone och Beth Hart.
Ida Bang är grundaren av det musikkollektiva Ladies Got The Blues, ett kvinnligt hyllningsband till kvinnor i blueshistorien, som turnerat med utsålda utställningar i hela Sverige. Hon har också arbetat som klubbarrangör på Stockholms prestigefyllda jazzklubb Fasching.
På nedanstående länk kan du se och höra ett smakprov:
https://www.youtube.com/watch?v=3dGXvLxgeDw

 


Söndag 6:e oktober
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Från blues till gospel med Strömsbro Kyrkokör

Gävle JazzClub i samarbete med Svenska kyrkan i Gävle bjuder på en konsert i denna dynamik, där musikstilarna tolkas och vävs ihop. Vi får uppleva såväl bluesband som kyrkokör, och framför allt mötet mellan dem. Missa inte denna unika konsert i konserthusets restaurang.


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019


Sångsolister:
Sara Kreft, Ellen Weiss, Stefan Sjöman, Christian Dalin


Musiker:
Rickard Gustafsson – saxofon
Claes Rahm – munspel
Henrik Persson – gitarr
Lars Jonshult, – bas
Anders Lättman – trummor
Sverker Magnusson – klaviatur
Christian Dalin – klaviatur (km)

Blues och gospel har länge gått hand i hand genom musikhistorien. Bägge musikstilarna växte fram i USA i början av 1900-talet i afroamerikanska grupperingar, men hade helt olika scener och budskap. Gospel betyder Evangelium, vilket i sin tur betyder Glatt Budskap, och det kan ibland kännas avlägset för bluesen. De båda musikstilarna möts dock i spirituals där de kristna texterna och budskapen blandas med afrikansk musik och rytm. Den svarta amerikanska gospelns fader, Thomas A Dorsey, började sin karriär som bluespianist, och har sedan skrivit musik som spelats in av artister som också rör sig mellan blues och gospel, som till exempel Ray Charles, Aretha Franklin och Elvis Presley. Bluesen har inte på samma sätt en utpekad anfader, även om Robert Johnson med sina 29 sånger anses som en av de mest tongivande. Kontrasten känns ju dramatisk mellan att prisa gud och att sälja sin själ till djävulen som Robert Johnson ansågs ha gjort, men i musiken skapar detta en dynamik där glatt och sorgset möts, sakralt och profant, starkt och svagt, stort och smått.

 


Ons 25 september
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Thomas Jutterström med Jan Johansson program


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019


Thomas Jutterström – piano
Klas Olandersson – tp
Linus Lindblom – as/cl
Krister Andersson – ts/cl
Fredrik Lindborg – brs
Johan Åström – tbn
Martin Sjöstedt – bas
Rasmus Blixt – trummor

När Hacke Björksten bildade en septett 1958 fick Söderhamnsbördige jazzmusikern Jan Johansson uppdraget att skriva för bandet. Detta blev Jans debut som arrangör.

Bandet tillhörde Nalens fasta orkestrar och upplöstes 1961. Flera radioinspelningar gjordes men inget finns bevarat i SV Radios arkiv. En LP kallad “I Lur och Dur” spelades dock in med valda delar av musiken 1972 och originalnoterna fanns som tur var kvar hemma hos Hacke Björksten som efter lite övertalning lånade ut dom. Musiken spelades förra sommaren vid den s k ”Världsarvsjazzen” för första gången på många år för att minnas att det var 50 år sedan Jan omkom i en bilkrasch.

Thomas Jutterström också från Söderhamn började tidigt att spela med Gunnar Hammarlunds orkester där också Jan hade ett förflutet innan han flyttade till Göteborg för att studera vid Chalmers. Dom första influenserna kom från dansbanorna, men han inspirerades tidigt av jazzmusiker som Charlie Parker, Miles Davis John Coltrane med flera.

Efter en tid med Kurt Järnbergs kvintett sökte sig Thomas till Stockholm där han spelade bakom artister som Cornelis Vreeswijk, Beppe Wolgers och Tommy Körberg. Han återvände senare till Söderhamn för att ingå i jazzrockgruppen Splash och har därefter spelat i en mängd olika sammanhang som till exempel med gruppen Fläsket Brinner.

År 2001 erhöll han Jan Johansson stipendiet med motiveringen “Thomas Jutterström är en skicklig pianist, kompositör och arrangör som kopplar samman folkmusik och jazz helt i Jan Johanssons anda”.

När man läser vilka musiker Thomas har valt så inser man att det kommer att bli en kväll att minnas. Alla musiker tillhör de allra bästa på sina respektive instrument.

 

 


Söndag 5 maj kl 14.00
Gävleborgs Ungdoms Big Band – GUBB
Gevaliasalen
(OBS!!! Restaurangen är inte öppen på söndag!!!)


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019

Gävleborgs Ungdoms Big Band (GUBB) är ett storband och en av Region Gävleborgs ungdomsorkestrar. Bertil Fält, musiklärare, jazzmusiker (i huvudsak saxofonist), arrangör och kompositör boende i Sandviken, var ledare för bandet fram till 2018.
Bandet startade 1993 och har medverkat vid musikfestivaler som Bangen Jazz och Blues i Sandviken, Jazz i Svaben och Västerås Jazzfestival.

GUBB blev 2014 svenska mästare i storband på Youth Jazz Festival i Stockholm som anordnas av Svensk Jazz och Limelight.
Från och med i år leds bandet av Göran Berencreutz, som vi alla känner igen från Sandviken Big Band. Göran är, med sitt stora kunnande och bredd, en värdig efterföljare till Bertil Fält.

I GUBB utbildas eleverna i 3 års cykler. Det vill säga var tredje år tar man in nya elever. Den här upplagan är inne på sitt andra år men de har också några musikanter från förra upplagan med sig.

De kommer under våren att jobba mycket med repertoaren inför Bangen. Så några smakprov därifrån kommer de att bjuda oss på.
Det som är unikt för GUBB är att all repertoar är specialskriven för bandet, dels av Bertil Fält och även Göran Berencreutz. Det kommer även att bli en del standardlåtar samt musik från svenska artister som GUBB jobbat och jobbar med.

Komp:
Simon Peterson, bas
Tomas Westholm, gitarr
Fabian Berencreutz, piano
Ella Odlander, trummor/slg
Ismael Lind, trummor/slg

Träblås:
Noah Karström
Karl Jarbelius
Stina Sundell
Melvin Persson
Simone Nordstrand
Johannes Hjärne
Edvin Jenke

Trumpeter:
Toste Solum
Erik Söderback
Gustaf Jarbelius
Svante Mellberg
Jacob Lindwall

Tromboner/Tuba:
Vide Solum
Dante Jungefors
Vilgot Eklund
Anton Berglund Jägergård


Torsdag 2 maj
Low down Mississippi Delta
Gourmet Blå


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019


Sara Kreft – sång
Lola Carlsson – sång
Claes Rahm – munspel
Lennart Wastesson – gitarr
Henrik Persson – gitarr
Tomas Westholm – bas
Niklas Skoglund – trummor
Christian Dalin – sång, piano, orgel

Delta blues
En av bluesmusikens tidigaste stilar, kanske t.o.m. den allra tidigaste. Den uppstod i deltat mellan Mississippi River och Yazoo River i delstaten Mississippi under sent 1800-tal – tidigt 1900-tal. Deltabluesen hade sin storhetstid i slutet av 1920-talet och ett tiotal år framåt med artister som Charley Patton, Son House, Tommy Johnson och framförallt Robert Johnson.

Facebook Evenemang

 

 


Onsdag 10 april
Lisa Lystam Family Band
Gourmet Blå


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019

Lisa Lystam Family Band – Hemsida


Lisa Lystam, sång
Fredrik Karlsson, gitarr
Matte Gustafsson, gitarr
Johan Sund, bas
Patrik Thelin, trummor

 


Tisdagen den 26 mars
Medlemmar välkomnas till årsmöte i Gävle JazzClub
Plats: Gävle Konserthus, lokal Tamburinen


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019

Vi bjuder på en konsert med blandning av jazz och blues i samband med årsmötet.

Christian Dalin, sång, orgel
Lelle Wastesson, gitarr
Rickard Gustafsson, sax
Anders Lättman, trummor
Tomas Westholm, bas


Onsdag 20 mars
Gunnar Aldén Band med Sani Gamedze
Gourmet Blå


Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2019

Sani är en bluesig och djupt sann jazzsångerska med rötter i Sydafrika. Hon kom till Sverige 2003. Hon har en internationell karriär bakom sig. Hon har jobbat med legender som Bob James, Hugh Masakela och Stevie Wonder.


Sani Gamedze, sång
Gunnar Aldén, piano
Krister Andersson, tenorsax
Lars Jonshult , bas
Mathias Dahl, trummor

Facebook Evenemang

 

 


Söndag 3 mars
Gösta Linderholm & Trad Brothers från Visa till Jazz
Gevaliasalen


Foto: © Tomas Palm, 2019


Gösta Linderholm, vo/cl
Erling Ribbing, ts/cl
Lasse Höbinger, tbn/vo
Joakim Falk, tp/vo
Stickan Granberg, g
Jan Bergner, b
Pelle Höbinger, tr

Facebook Evenemang

 


Tisdag 19 februari
Karin Hammar featuring Raphael Jost w Sjöstedt/Ousbäck
Gourmet Blå


Foto: © Tomas Palm, 2019

 


Karin Hammar, tbn
Raphael Jost, p/vo
Martin Sjöstedt, b
Karl-Henrik Ousbäck, tr

Facebook Evenemang

 

 


Onsdag 6 februari
Johan Lindström Septett
Gourmet Blå : Arrangör: Gävle Konserthus

 


Johan Lindström, gitarr, pedalsteel
Jonas Kullhammar, sax
Jesper Nordenström, keyboards
Per ”Texas” Johansson, sax, klarinett
Mats Äleklint, trombon
Torbjörn Zetterberg, kontrabas
Konrad Agnas, trummor


Tisdag 29 januari
Daniel Svensson Trio featuring Klas Toresson & Lena Jansson
Gourmet Blå


Foto: © Tomas Palm, 2019

 


Lena Jansson, vo
Klas Toresson, ts
Daniel Svensson, g
Leo Lindberg, p
Niklas Fernqvist, b


 

 

 

 

 

Senast ändrad : 18 januari, 2021, 01:11
Till startsidan

Vi stödjer
Gävle JazzClub