Konserter 2018

skuggor2-dsc_0045-380x139


Torsdag 29 november
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Sören Rydgren Kvartett

Jazz och dragspel. Hör det ihop? Lyssna, diskutera och bedöm själv.


Foto: © Mats Blomberg


Sören Rydgren, dragspel
Rickard Sandström, gitarr
Arne Eriksson, bas
Roland Bolander, trummor

Invasion av alla dragspelsälskare när Gävles egen dragspelsfantom Sören Rydgren besöker oss med sin kvartett?
Sören började sin bana som dragspelare genom att beställa en korrespondenskurs i Andrew Walters dragspelsskola. Sedan har allt gått av bara farten och Sören har fått de flesta priser och utmärkelser som en dragspelare kan få. Bland annat var Sören den förste dragspelare som fick ”Hagströmspriset” och det var 1998. Sören kommer från Forsa i Hälsingland och i de omkringliggande landskapen Dalarna och Gästrikland har han hela tiden befunnit sig. Nuförtiden njuter han av livet här i Gävle och spelar bara när han själv vill.
På gitarr hör vi Rickard Sandström som även skriver fina arrangemang. Basen trakteras av Arne Eriksson från Umeå. Bakom trummorna finns Roland Bolander från Sundsvall. Han brukar även sjunga ibland.
Det blir inte bara jazz, även om de mesta har en jazzig ton. Repertoaren spänner över allt från Drömmen om Elin, Edvard Persson, Duke Ellington till Månsken över Ångermanälven.


Onsdag 14 november
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Hans Backenroth & Friends

Hans Backenroth med tre generationer av svenska jazzeliten. För kvällen förstärkt med sångerskan Christina Gustafsson.


Foto: © Mats Blomberg


Hans Backenroth, bas
Nisse Sandström, tenorsax
Leo Lindberg, piano
Jocke Ekberg, trummor
Christina Gustafsson, sång

Att Hans Backenroth är en vidunderlig basist vet vi alla. Utöver svängig musik kommer vi säkert också att få höra en del anekdoter från hans liv med många berömdheter. Här har han med sig en grupp med några av sina favoritmusiker från olika generationer.
Nisse Sandström var Hans lärare och tog med honom som vikarie i flera sammanhang för Red Mitchell, Sture Nordin m.fl. Jocke Ekberg och Hans har spelat ihop i snart tjugo år med bland andra Arne Domnérus, Bengt Hallberg, Claes Janson, Jan Allan men kanske främst med Kjell Öhman Trio. Leo Lindberg är en av de absolut främsta företrädarna i den yngre jazzgenerationen och har spelat tillsammans med Hans i många konstellationer under senare år. Leo Lindberg fick 2015 Faschings Vänners stipendium som ges till unga lovande jazzmusiker. Gruppen är här förstärkt med Christina Gustafsson, den ena sångsystern bland landets absoluta elit – den andra systern är Rigmor. Vi kan förvänta oss en härlig blandning av väl valda standards och originalmusik – musik som kommunicerar, är melodisk och alltid svänger!


Tisdag 23 oktober
Gävle Konserthus, Gevaliasalen (Arrangör Konserthuset)

Stacey Kent med Claes Crona Trio


Pressbild


Stacey Kent, sång
Jim Tomlinson, saxofoner & flöjt
Claes Crona, piano
Hans Andersson, bas
Johan Löfcrantz Ramsay, trummor

Stacey Kent är en stor publikfavorit i hela världen. Hon framför eleganta tolkningar av de amerikanska, brasilianska och franska klassikerna. Med sin tidlösa röst, klockrena tajming och känsliga frasering har hon vunnit publik världen runt. Hon samarbetar med nobelpristagaren i litteratur 2017, Kauzo Ishiguro, som skrivit text till flera av Stacey Kents låtar. Stacey kompas av alltid populära Claes Cronas trio förstärkt med Staceys make Jim Tomlinson på saxofoner och flöjt.

 


Söndag 14 oktober
Gävle Konserthus, Gevaliasalen

Sandviken Big Band med Andreas Weise


Foto: © Tomas Palm, 2018
Andreas Weise i högform trivdes med såväl Sandviken Big Band som den talrika publiken.”En pangkväll”, tyckte någon i publiken om konserten, som varade klockan 15.00-17.00.

Andreas Weise behöver knappast någon närmare presentation. Slog igenom i tv-programmet Idol 2010. Sedan dess har han varit med i Melodifestivalen och dansat i Let´s Dance. Med tiden har han glidit allt närmare jazzen och inte minst storbandsjazzen med tonvikt på jazz och swing, gärna i Frank Sinatras anda.
Sandviken Big Band, som i år fyller 50 år, har turnerat flitigt och medverkat på konserter och festivaler i Sverige och en rad andra länder. Konserterna brukar ha tonvikt på klassisk storbandsmusik a la Duke Ellington och Count Basie. Under de senaste åren har vi set och hört dem i konserter på TV med bland andra Andreas Weise, Christer Sjögren och Jill Johnson. Musikalisk ledare är Åke Björänge.

 


Onsdag 26 september
Gävle Konserthus, Restaurang Gourmet [BLÅ]

Våra etablerade lokala musiker i nya spännande konstellationer.

Lennart Wastesson Band

Höstsäsongen inleddes med två set, där stans etablerade musiker framträdde i nya konstellationer. Gävle JazzClubs ”helnya” styrelse kunde glädja sig åt fullspikad lokal, dit även andelen yngre lyssnare var fler än vanligt. Och det var inte det enda att glädja sig åt – musikerna var på ett särdeles gott spelhumör
Först på plan var Lennart Wastesson Band. En hel del av intrycken från Lennarts många resor varvad med ettrigare nummer a la Sonny Rollins.


Lennart Wastesson gitarr, Pelle Persson trummor, Ingvar Palm tenor- och sopransax, Lars Sjödin bas – Foto: © Tomas Palm

Lennart Wastesson, gitarr
Ingvar Palm, tenor- och sopransax
Lars Sjödin, bas
Pelle Persson, trummor

Camilla von Bothmer med Jonsson

I andra set hade vokalisten Camilla von Bothmer tagit med sig Jonsson. Det relativt nystartade bandet heter faktiskt så. Med en inte alltför svår gissning beror det på keyboardbandledarens namn, som lystrar till förnamnet Håkan. Från tidigare set fick man med sig såväl trummis som basist. Adam Dahlbergstenorsax gick fint ihop med Jon Östmans gitarr. Naturligtvis fick vi en hel del från The American Songbook, dessutom ett blixtrande Charlie Parker-nummer med s.k chase chorus mellan tenoristerna Adam Dahlberg och Martin Jäderberg. Den senare erhöll under kvällen också Gävle Konserthus och Gävle JazzClubs ungdomsstipendium 2018.


Camilla von Bothmer med sina ”Jonsöner” – Adam Dahlberg tenorsax, Jon Östman gitarr, Lars Sjödin bas, Håkan Jonsson keyboard , Pelle Persson trummor – Foto: © Tomas Palm

Camilla von Bothmer, sång
Håkan Jonsson, keyboard o sång
Adam Dahlberg, tenorsax
Jon Östman, gitarr
Lars Sjödin, bas
Pelle Persson, trummor

 

Martin Jäderberg – Ungdomsstipendiat

Martin Jäderberg

 


Onsdag 25 april
Marino Valle Blues Band
Gävle Konserthus, Gourmet [BLÅ]

Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2018

Blues, soul and rytm and blues blir det denna kväll med Mariano Valle – mannen med den gyllene strupen. Medverkande musiker kommer från Sven Zetterbergs sista band – idel högkompetenta musiker i denna genre.
Ta med vänner och grannar och upplev en högtidsstund i bluesens tecken.


Marino Valle, sång
Henrik Pilqvist, gitarr
Matti Ollikainen, piano/orgel
Mikael Fahleryd, bas
Michael Edlund, trummor

 


Onsdag 28 mars
Sandviken Big Band med Meta Roos
Gävle Konserthus, GEVALIASALEN


Foto: © Felisia Westberg, 2018

SBB under ledning av Åke Björänge firar stora framgångar med TV-framträdanden och turnéer med etablerade sångsolister. Nu fyller SBB 50 år och firar detta med en hyllning till två av jazzens giganter – Benny Goodman och Ella Fitzgerald. Det spänstiga storbandet pre- senterar här två solister, där Krister Anderssons klarinettsolon tar sig an Goodman och gästsolisten Meta Roos gör detsamma med Ella Fitzgeralds sångskatter. Kan inte bli bättre med ett av Sveriges bästa storband.


Solister:
Meta Roos, sång
Krister Andersson, klarinett
Komp:
Thomas Jutterström, piano
Göran Berencreutz, gitarr
Rasmus Diamant, bas
Rasmus Svensson Blixt, trummor
Saxofon:
Patrik Engelbert, alt
Patric Lundstedt, alt
Adam Dahlberg, tenor
Krister Andersson, tenor
Tommie Floreus, bas
Trombon:
Per Haglind
Leif Wennberg
Kurt Carlberg
Krister Pettersson
Trumpet:
Mats Siggstedt
Anders Selgeryd
Joachim Tromark
Leif Fernqvist
Anders Wimark


Onsdag 7 mars kl 19.00
Annica Risberg & Göte Wilhelmsson Kvartett
Gävle Konserthus, Gourmet [BLÅ]


Foto: © Kenneth Björklund, 2018

Georg Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin, Jerome Kern, Richard Rodgers med flera är de kompositörer som skapat den s.k. ”Great American Song Book”. Ett urval av dessa melodier kommer vi att få njuta av denna kväll.
En kompetent jazzgrupp med nestorn Göte Wilhelmsson vid pianot och Annica Risberg vid sångmikrofonen kommer att leverera en klassisk och svängig jazzkväll.


Annica Risberg, sång
Göte Wilhelmsson, piano
Calle Lundborg, tenorsaxofon
Hasse Larsson, bas
Mats Jadin, trummor


Onsdag 21 februari kl 19.00
Tuxedo Jazz Band
Gävle Konserthus, Gourmet [BLÅ]

Foto: © Haga Musik och Media hagamusikochmedia_logo_16h, 2018

Bandet, som bildades 1994, har tidigare gästspelat i klubben och spelar med en traditionell New Orleans-stil och med inspiration och inslag av folkmusik från olika kulturer och världs- delar. Gruppen spelar med stor glädje och show. Vi kan förvänta oss en riktig gladjazzkväll.


Per Dywling, trumpet
Rolf Carvenius, klarinett
Lasse Höbinger, trombon
Staffan Algell, banjo
Stefan Ramnell, bas
Peter Stenson, trummor

 


Onsdag 24 januari
Olli Soikkeli Trio
Gävle Konserthus, Gourmet [BLÅ]

Foto: © Kenneth Björklund, 2018

Olli Soikkeli & Marian Petrescu – Seven Come Eleven

Jean ”Django” Reinhardt, född 1910 och uppvuxen i Belgien och Frankrike och av romsk härkomst, beskrivs som en av jazzens mest virtuosa och stilbildande gitarrister.
Kvällens trio spelar i samma folkmusikpräglade jazzstil och kommer närmast från turnéer i USA med fina recensioner i tidningarna The New Yorker och The Wall Street Journal. Trion ger nu fem konserter i Sverige, varav Gävle är en av dessa orter. Ett internationellt gästspel av hög klass och ett måste för alla gitarrälskare.


Olli Soikkeli, gitarr
Marian Petrescu, piano
Jörgen Smeby, bas